Fortum elavtal

Fortum elavtal

Så väljer ni rätt elavtal till ert nya företag

Kul att ni har startat ett nytt bolag! Vi vet att det är väldigt mycket att tänka på, speciellt när man för första gången ska flytta in i nya lokaler. Elavtalet kanske inte är det första eller det andra man tänker på men alla företag behöver ju faktiskt elektricitet för att bedriva sin verksamhet. Och det finns stora möjligheter att både spara pengar och göra en insats för miljön redan från start. Här har vi tillsammans med Fortums expert Alex Lindberg tagit fram en guide på vad ni som nyföretagare ska tänka på inför valet av elavtal och elbolag.

1. Gör ett aktivt val

När man flyttar in i nya lokaler och inte gör ett aktivt val av elavtal blir man tilldelad ett så kallat anvisat avtal från nätägaren. Dessa är oftast onödigt dyra och inte anpassade efter specifik verksamhet. Därför är det viktigt att välja ett elbolag och ett elavtal som passar just ert nya bolag.

– Vi ser tydligt att de företag som gjort aktiva val är vinnarna i långa loppet. De som tilldelats elavtal brukar betala onödigt mycket och vissa avtal är heller inte hållbara, säger Alex Lindberg på Fortum.

Fortums rekommendation är att titta igenom ert elavtal en gång per år och prata med en rådgivare som hjälper er att välja rätt just nu.

2. Välj elbolag i linje med bolagets värderingar

Att välja elbolag är inte det enklaste, särskilt när produkten man köper nästan är osynlig. Och som företagare kan det hända att behoven skiljer sig åt. Det kan därför vara bra att välja en elleverantör som har erfarenhet av att köpa el till företag.

Utöver pris och service finns det en annan viktig aspekt av att välja leverantör, eftersom ni enkelt kan välja en energiproducent vars verksamhet ligger i linje med ert företags vision och värderingar.

Alex Lindberg ser tydligt att allt fler företagskunder väljer elbolag baserat på hållbarhetskriterier.

– Eftersom Fortum är Nordens ledande elbolag och dessutom en av Europas största producenter inom fossilfri el har vi kraft att förändra. Vi brinner för klimatfrågor och jobbar dagligen för en renare morgondag.

3. Hitta rätt elavtal för verksamheten

Borttaget: Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av elavtal som passar ens verksamhet bäst. Ett fast elavtal är till exempel till för den som vill ha koll på sin kostnad och veta i förväg vad fakturan kommer att hamna på. Det gör det enkelt för företaget att budgetera.

Ett rörligt elavtal är till för den som hellre vill följa marknadens svängningar – och därmed ha möjlighet att få ett lägre pris. Ett vintersäkrat elavtal är till för den som vill ha det bästa av båda världarna: fast pris under vintermånaderna och rörligt resten av året.

Fortum har dessutom ett avtal som de kallar Fortum Smart. Alex Lindberg förklarar:

– Fortum Smart är till för er som vill ha portföljförvaltning, vilket innebär att ni kan luta er tillbaka och låta experterna göra elinköpen. Inköpen av el sker då med god framförhållning för att få ett lågt elpris över tid och samtidigt minska risken för pristoppar. Det är den produkt som vi rekommenderar till de flesta företagskunder.


Just nu! 1 000kr välkomstrabatt till nya företagskunder när de blir kund online

Var en smart elanvändare och spara pengar

För att hålla ner kostnaderna ska ni självklart börja med att välja ett elavtal som både är prisvärt och bidrar till en bättre miljö, men ni kan också bli smarta elanvändare för att dra ner på företagets kostnader. Genom att använda Fortums digitala energiverktyg, Fortum Online, får ni en översikt och förståelse över er elkonsumtion och har då möjlighet att minska den. I verktyget finns även kostnads- och effektanalyser, möjlighet att budgetera samt möjlighet att jämföra er elanvändning mellan era olika anläggningar och under olika perioder.

Läs mer om Fortum Online


– Ett tips från mig är att se över er verksamhets utrustning. Gamla och trasiga maskiner, till exempel vitvaror eller luftkonditionering, är en vanlig orsak till att energiförbrukningen ökar, berättar Alex Lindberg.

Detta uppslag i samarbete med

Om Fortum

Fortum är ett ledande elbolag inom ren energi som erbjuder många olika tjänster både för företag och privatpersoner. De utvecklar och erbjuder lösningar inom el, värme, kyla, återvinning och avfallshantering. Fortums mål och vision är att driva förändringen mot en renare värld.

Läs mer om Fortum

philip

Mer läsning