Hur fungerar en revision?
Vad gör Skatteverket vid en revision? Hur ser processen ut i runda drag?
1 svar
Lämna ett svar
Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till ett Svar.
Här ställs och besvaras frågor av företagare. Användare kan samarbeta genom att redigera frågor och föreslå ändringar till andra användares svar. Tillsammans bygger vi en databank för företagare.
Förlorat ditt lösenord? Var god skriv in din e-postadress. Du får en länk och skapar ett nytt lösenord via e-post.
Här ställs och besvaras frågor av företagare. Användare kan samarbeta genom att redigera frågor och föreslå ändringar till andra användares svar. Tillsammans bygger vi en databank för företagare.
© 2020 Nyföretagsamhet | Registrerad tidskrift i Sverige | Ansvarig utgivare: Johan Sandwall | Kontakt: redaktionen@nyforetagsamhet.se
Redaktionen
En revision innebär att Skatteverket vill granska de uppgifter som har lämnats in vid deklarationen. Det behöver inte finnas någon direkt misstanke om fusk, utan syftet med en revision är att skatten ska bli rätt, och ibland gör man stickprov.
Uppgifterna som granskas varierar men beror till stor del på vad Skatteverket lägger fokus på just det året. På Skatteverkets hemsida brukar man kunna läsa vilka områden man fokuserar på.
Vad händer i praktiken?
1. Först blir man kontaktad av Skatteverket, så kommer man överens om tid och plats för revisionen.
2. Sedan blir man kontaktad av Skatteverkets revisor som ska genomföra arbetet och får veta vilka handlingar man behöver förbereda.
3. Skatteverkets revisor kommer sedan att granska handlingarna.
4. När revisionen är avslutad får man en revisionspromemoria där det framgår vad Skatteverket har kommit fram till.
5. Man har möjlighet att svara på Skatteverkets revisionspromemoria och efter det fattar Skatteverket ett beslut där eventuella skattemässiga ändringar fastställs.
Om du har lämnat oriktiga uppgifter kan du komma att behöva betala skattetillägg. Vanligtvis är skattetillägget 40 procent.