När du startar upp ditt företag så finns ett antal bastjänster du definitivt kommer att behöva från start. Därför erbjuder de flesta banker ett baspaket för dig som ny företagare.
Varför behöver man ett särskilt företagskonto?
I aktiebolag är det inte lämpligt att använda privatkonto. Det är nämligen förbjudet att låna ut pengar till aktieägare, vilket är det som i praktiken händer om ägaren disponerar företagspengar privat.
I enskild firma är det tillåtet att använda privatkonto men tänk på att verksamheten ska särredovisas, vilket är enklare att göra med separata konton.
Bastjänster
Ett företagskonto är där du samlar ditt företags löpande in- och utbetalningar, och är som ovan nämnt användbart och i vissa fall nödvändigt. Till detta knyter du enkelt ett företagskort och bankgiro, som underlättar dina betalningsflöden. Om din verksamhet har likvida medel som inte används kan det dessutom vara lämpligt att öppna ett spar- eller placeringskonto för att få avkastning på pengarna.
Det finns många olika sätt att finansiera din verksamhet på
Har du in- och utbetalningar som inte kommer in i takt med varandra – kanske beroende på säsongsvariationer – så kan du behöva en kontokredit som kan utnyttjas om utbetalningarna kommer före inbetalningarna. Ett annat alternativ är att sälja fakturan till ett finansbolag och få betalt för den på en gång.
Behöver du köpa maskiner, fordon eller annan utrustning till din verksamhet så kan du oftast teckna ett leasing- eller avbetalningskontrakt som då blir en slags finansiering. Samma sak om du behöver en bil i din verksamhet.
Ska du göra någon annan investering som kräver ett vanligt lån – exempelvis investering i varor, inventarier eller ombyggnad av en fastighet – kan det bli aktuellt med ett investeringslån med en lite längre löptid som bestäms beroende på framförallt avskrivningstid.
Övriga tjänster
Många banker kan förstås också hjälpa dig med rådgivning för dig och ditt företagande. Här kanske du behöver diskutera olika försäkringslösningar, kompanjonsavtal eller utlandsaffärer som import och export.